#babybornsafe
  • HEM
  • BLOGG
  • BOKEN
  • PROBLEM
    • OM BEBISEN DÖR >
      • DIREKT EFTER
      • DEN FÖRSTA TIDEN
      • VILA I FRID
  • LÖSNING
  • CHECKLISTA
  • FORSKNING
  • Änglabarn
    • VIKTOR
  • TACK!
    • LÄNKAR

De finska riktlinjerna för blodtryck hos gravida hade förmodligen räddat Max

15/2/2019

0 Comments

 
Picture
Det är en av förra årets många ovanligt varma julidagar. Linda är på väg till Danderyds sjukhus. Hennes vatten har gått. Eftersom hon bara är i vecka 35+6 blir hon inskriven på antenatalavdelningen. Tre dygn senare visar proverna att blodtrycket stigit. Personalen lugnar Linda med att det inte är något att oroa sig för, det är bara en liten höjning, fortfarande inom det normala. 
– Men blodtrycket är inte inom det normala för mig. Jag har rätt lågt blodtryck, runt 110/65. När de mätte blodtrycket var mitt blodtryck 140/90. När jag berättar för undersköterskan om mitt låga blodtryck tar hon om provet. Det visar 140/90 igen. Ändå väljer hon att kontrollera blodtrycket två gånger till, den här gången genom att lyssna i stetoskop. Då får hon värdet till 130/80. Oavsett vilket så är det förhöjt för att vara jag. Men personalen lyssnar inte på mig. De menar att eftersom det inte är över 140/90, gränsen för högt blodtryck enligt statistiken, så behöver jag inte oroa mig. ​
Så plötsligt kommer det underliga beslutet. Fyra dagar efter att vattnet har gått – och trots att de precis noterat förhöjt blodtryck – skickas Linda hem på "permission".
Det slutade inte bra.

Finland manar till större försiktighet
I Sverige säger riktlinjerna att allting över 140/90 räknas som högt blodtryck hos gravida. I Finland anser man istället att högt blodtryck hos gravida är allt över 140/90 ELLER
 om blodtrycket har stigit kraftigt från utgångsnivån. Och oavsett vad statistiken eller riktlinjerna säger –  varför lyssnar man inte mer på mamman? Du kan läsa Max berättelse på sidan Änglabarn. Där hittar du också länkar till de svenska och finska riktlinjerna.
0 Comments

Lillebror i mitt hjärta – en bok om syskonet som dog i magen

7/2/2019

0 Comments

 
Picture
Elisabeth Olsson från Värmland förlorade sin son Holger i åttonde månaden. När hon plötsligt inte kände några sparkar åkte de in till sjukhuset. Där konstaterade man att Holger var död.
Förlusten var enorm – och hemma väntade två syskon på sin lillebror. Hur skulle man förklara detta ofattbara för dem? Framför allt till sonen som då var sex år och verkligen väntat? Det var allt annat än lätt.
När Elisabeth inte kunde hitta passande litteratur om ämnet som var riktat till barn, bestämde hon sig för att själv skriva en bok. Det gjorde hon tillsammans med författaren Barbara Kjellström och illustratören Johanna Karlsson. 
Lillebror i mitt hjärta kom ut i slutet på 2018 och har getts ut av förlaget Effektum.
 
Som mamma till ett änglabarn måste jag säga att det är en ofattbar bedrift. Elisabeth förlorade sin son för bara 1 1/2 år sedan. Jag är själv författare och har till och med ett eget bokförlag, så jag vet hur lång tid det tar att skriva, korrekturläsa, illustrera, formge och trycka upp en bok. Jag vet inte hur du gjorde det, Elisabeth, men otroligt starkt jobbat!

Så här beskrivs boken på förlagets hemsida:

Erik är sex år och Joel är två, snart kommer det en till bebis i familjen. På kvällarna klappar Erik på mammas mage medan hon läser godnattsaga. Bebisen sprattlar som en fisk när han simmar runt där inne. En dag säger mamma att hon måste åka in till sjukhuset. När hon och pappa kommer hem berättar de att lillebror slutat sparka i magen och att han är död. Hur kan någon vara död, som inte ens är född? Erik vill inte gå till skolan, han vill inte ens leka med sin favoritkusin Sofia. Allra helst vill han bara gråta, men då kanske mamma blir ledsen. Då är det bättre att han blir arg, men det hjälper inte heller. Lillebror i mitt hjärta handlar om sorg och hur det är att förlora ett efterlängtat syskon."

Den här boken är guld värd för alla de kvinnor som tvingas återvända hem från sjukhuset, utan bebis, till sina andra barn. Mitt i sorgen måste man ta hand om sina barns sorg. Lillebror i mitt hjärta finns på bland annat Adlibris och Bokus. 
​Vila i frid, Holger.
Picture
Elisabeth intervjuades om Holger och boken Lillebror i mitt hjärta, i programmet Gokväll. 
0 Comments

Finsk sjukvårdsupplysning ärligare om fosterdöd

4/2/2019

0 Comments

 
Hälsobyn är en finsk variant av 1177.se. Jag hittade sajten av en slump när jag gjorde research inför en kommande intervjuresa till Finland. Av ren nyfikenhet bestämde jag mig för att jämföra hur Sverige och Finland informerar om fosterdöd. Skillnaden var slående. 
Om vi börjar med volymen, det vill säga antal ord som använts för att beskriva begreppet fosterdöd, märks en tydlig skillnad:
​

Finland: 1123
​Sverige: 79

​
FINLAND
Hälsobyn ägnar en hel sida åt begreppet fosterdöd, med underrubriker såsom Orsaker och riskfaktorer, Diagnos, Vård på sjukhus, Efterkontroll, Risk för fosterdöd och uppföljning under nästa graviditet. Sidan avslutas med information om var man få hjälp.

​​​
Picture
Att sajten finns på både svenska och finska beror på att landet är tvåspråkigt.

SVERIGE

1177.se visar sig helt sakna en sida om fosterdöd. Själva begreppet omnämns endast med ett par ord på fyra andra sidor. 


1. På sidan Missfall: "Efter vecka 22 räknas det inte som missfall längre utan som fosterdöd." 

2. På sidan om Listeria: "Om en gravid kvinna insjuknar kan det leda till för tidig födsel, fosterdöd eller att det nyfödda barnet insjuknar i blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation."

3. På sidan Överburen: "Barnet kan må dåligt i livmodern och risken ökar för intrauterin fosterdöd. Intrauterin fosterdöd är ovanligt."

Att använda ord som allmänheten inte förstår är ett vanligt knep för att slippa förklara sig. Intrauterin fosterdöd = bebisen dog i magen innan födseln. Och jag skulle knappast säga att det är en ovanlig företeelse. 450 bebisar dör i magen varje år – det motsvarar 18 skolklasser!

4. På den sista sidan där fosterdöd nämns, Minskade fosterrörelser, avslutar 1177.se faktiskt med något väldigt viktigt: "Det finns en ökad risk för att fostret dör i livmodern om undersökningarna visar att hen inte får tillräckligt med syre från moderkakan. Då kan barnet behöva födas tidigare."


​Då kan barnet behöva födas tidigare... Denna mening skulle jag vilja måla på väggarna på varje förlossningsmottagning i landet! Det är nämligen inte svårare än så att rädda ett ofött, friskt barn.
Det är en av anledningarna till min kommande intervjuresa till Finland. Vi har förmodligen en del att lära av våra kära grannar.
​

Picture
Finska sjukvårdsupplysningen Hälsobyn har utvecklats i samarbete med patienter.
0 Comments

    OM MIG

    Jag är mamma till ett änglabarn. Det var det som fick mig att starta initiativet och denna blogg. Viktor, vi ska se till att andra bebisar överlever...

    Archives

    April 2020
    January 2020
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018

    Categories

    All

    RSS Feed

#babybornsafe – för alla barns rätt till en trygg födsel.